Start Alpha Online
14 januari 2021 van 19:45 uur tot en met 21:15 uur

Met Alpha Online wil Missie Dordt mensen eenvoudig de mogelijkheid geven om vanuit de huizen het christelijk geloof te ontdekken. Dit als antwoord op de groeiende vraag naar zingeving. Alpha is een introductie in het christelijk geloof. Wereldwijd hebben ruim 25 miljoen mensen in 169 landen een Alpha cursus gevolgd.

33% van de Nederlands denkt nu meer na over de zin van het leven dan voor de coronacrisis. Dit geldt voor zowel christenen als andersgelovigen en niet-religieuzen. Zo blijkt uit een nationaal onderzoek dat Alpha Nederland liet uitvoeren door R2 Research. Een op de drie mensen die met zingeving aan de slag wil meent dat een online gespreksgroep, gezien de huidige corona-maatregelen hen kan helpen, om dit serieus op te pakken.

In januari 2021 gaan er in Dordt twee online cursussen op twee verschillende avonden van start. In tien online, interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een online sociaal moment. Hét moment om elkaar te zien en op een ontspannen manier elkaar te leren kennen. Hierna bekijken de Alpha-deelnemers een aflevering van de Alpha Film Series. Elke bijeenkomst staat er een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine online gespreksgroepen.

De online cursussen zijn gratis en vrijblijvend en worden aangeboden op twee avonden, namelijk:

Cursus 1: Maandagavond, Kandelaarkerk en Zuidhovenkerk, start 18 januari, 19.45 tot 21.30 uur. Aanmelden en meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-42897085.

Cursus 2: Donderdagavond, Andreaskerk, start 14 januari, 19.45 tot 21.15 uur. Aanmelden en meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06-41257320.

In Nederland hebben ruim 300.000 mensen een Alpha gevolgd. Wie je ook bent, wat je ook gelooft, je bent van harte welkom op Alpha Online! Alpha geeft je de kans om de zin van het leven te onderzoeken, samen met anderen. Er is ruimte voor al je vragen.

Neem voor meer informatie contact op met Alpha in Dordt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk voor verhalen van Alpha-deelnemers op alpha-cursus.nl.

Hieronder lees je de ervaringen van mensen die de Alpha Cursus hebben gevolgd.

2017

Ik ben met de Alfa cursus begonnen omdat ik wilde leren praten over God.
Tot die tijd had ik het geloof van binnen beleefd; biddend, mijmerend, meditatief en daar wilde ik verandering in brengen.
In de cursus stond het bespreken van vijftien thema’s op de agenda.
Dus genoeg leermomenten om mijn doel te behalen.
Belangrijk onderdeel van de cursus waren de wekelijkse discussie groepen. In ons geval een kleine groep van 6 mensen en twee gesprekleiders.  De eerste paar avonden voelde ik me nogal onthand, ik moest erg wennen spreektaal.  En vond het erg spannend me te uiten. Ik koos er dan ook regelmatig voor dat niet te doen. Maar daar kwam verandering in toen de sfeer in de groep groeide. Na een paar weken en vond ik de stemming sympathiek, vrolijk en gericht op elkaar.
Door het delen van onze gedachten en gevoelens over God en door de compassie naar elkaar leerde ik dat ik geen Christelijk jargon nodig had om over God te praten. Onze verbondenheid was genoeg. Ik had dan ook elke week zin om naar de cursus te gaan, soms moe er naar toe en altijd verkwikt er vandaan. Hierdoor groeide ik in de cursus en voelde ik me dichter bij God.
En….heb ik nieuwe vrienden overgehouden.

Irene

 

2015

Hallo allemaal,

Wij zijn Pascalle en Martijn. Afgelopen jaar hebben wij deelgenomen aan de Alpha cursus. Via een buurvrouw waar we al eens mee naar de kerk waren geweest, zijn wij bij de Alpha cursus terecht gekomen. Beide zijn we hierin gestapt vanuit een andere invalshoek. Pascalle had totaal geen achtergrond met het geloof, maar wel interesse in wat het geloof en geloven in houd. Ikzelf heb een Christelijke opvoeding gehad en ben bekend met de kerk en het geloof, maar ben tijdens mijn puberteit een andere weg ingeslagen waardoor het geloof ver op de achtergrond was geraakt.

We hebben de Alpha cursus als zeer fijn ervaren, vooral het ontspannen karakter en de vrijheid waarin je in een klein verband met elkaar praat en discussieert over het geloof en god zijn ons goed bevallen. Niets is gek en alles kan en mag gevraagd worden. Veel aspecten rondom het geloof komen aan bod, wat is bidden bijvoorbeeld en hoe doe je dat? Het is een hele ongedwongen sfeer zonder dat je gedwongen word te gaan geloven. Het is meer gericht om een kijkje te geven in wat het geloof is en daar je eigen waarde oordeel aan te hangen.

Door de Alpha cursus zijn we bij de kerk hervormd krispijn gekomen (een van de drie kerken die de Alpha cursus in Krispijn mede-organiseren). Momenteel doen wij in die gemeente ook mee aan de bijbelkring. Hiermee zochten we een invulling na de Alpha cursus om ons verder te verdiepen in het geloof en de vragen die dit oproept.

Pascalle en Martijn

 

2014

Ik ben Esther, ik heb de cursus gevolgd en ik wil u graag iets vertellen over mijn ervaring. Ik ben opgegroeid binnen de katholieke kerk, dus: bidden, uit de bijbel lezen, dat wij de kinderen van God zijn en dat Jezus voor onze zonden is gestorven was niet nieuw voor mij. Mijn probleem was dat ik me daarbij niet opgenomen binnen een gemeente, getroost of gesterkt voelde. Door mijn beperkingen en verliezen kreeg ik steeds meer behoefte aan verdieping van mijn geloof.

Maar…hoe doe je dat? Erom vragen bij God?

Vorig jaar kreeg ik een narcis uitgereikt namens de gemeenschappelijke kerken: “ Fijne paasdagen toegewenst namens de gemeenschappelijke kerken” en ik raakte in gesprek over mijn zoektocht met een van de bloem-uitdelers. Ze nodigde mij uit om mee te gaan naar de laatste avond van de alpha-cursus die toen bezig was…en zo begon mijn alpha-avontuur!

Een impressie van zo’n alpha-avond: Elke woensdagavond beginnen met een maaltijd; iedere week weer iets anders. Echt geweldig!!

Er was elke avond een thema, dat na een gezamenlijke introductie vervolgens in kleinere groepjes werd besproken. Doordat je in kleine groepjes zit en elkaar heel snel leert kennen, leer je niet alleen van de cursus maar ook van de verhalen van elkaar. Zo’n avond vloog voorbij. De hele cursus vloog voorbij. De cursus heeft mij geleerd dat God van mij houdt zoals ik ben en dat er ook voor mij een plan is. Ik moet wel volhouden en vertrouwen!!

De cursus dwingt je niet om te gaan geloven of iemand anders te worden: ik blijf een getatoeëerde, vrij nuchtere analist in een mannenwereld. De cursus laat je wel nadenken over waar je staat in je geloof en geeft je de mogelijkheid om een betere jij te worden! De cursus heeft mij gebracht dat ik mezelf weer leer accepteren en dat ik weer betrokken wil zijn bij een gemeente. Ik dank de almachtige Vader voor de sturing.

Esther

 

2013

Hallo allemaal,

Begin dit jaar heb ik meegedaan aan de Alpha cursus, en ik kan het iedereen aanraden. Ik heb God mogen leren kennen zoals ik Hem nog niet eerder kende!
Zelf loop ik al mijn hele leven in de kerk rond en wist ik het allemaal wel met m'n verstand, maar ik ging steeds meer missen dat mijn hart daar niet in mee kwam en dat ik geen vreugde kon beleven aan de blijde boodschap. Daarom ben ik de alpha-cursus gaan doen, en gaandeweg de cursus en de gesprekken is mijn geloof persoonlijker geworden en heeft God mijn hart over laten lopen van vreugde. Ik heb gemerkt dat God weet wat je nodig hebt en dat Hij graag wil geven als je daar bij Hem om vraagt. Dat heeft Hij bij mij gedaan, maar het allermooiste is dat God zijn genade ook zo graag aan u en jou wil geven! Wil je daar meer van weten? kom dan naar de alpha-cursus zou ik zeggen. Het is een gezellige manier om anderen (en jezelf) te leren kennen maar bovenal een mooie kans om meer te weten te komen over God, Jezus en het christelijk geloof of om je vragen eens neer te leggen.

PS. ik wil graag nog iedereen heel hartelijk bedanken die 'op de achtergrond' heeft gebeden voor het alpha-werk; weet dat het onmisbaar was!

Kees Brugmans

 

2012

Ik ben Christian Schmitz. Vorig jaar heb ik meegedaan met de Alpha Cursus en het heeft mijn leven veranderd en goed gedaan. Eigenlijk was het mijn vrouw die naar die cursus zou gaan en ik ben met haar meegegaan. Omdat ik nogal sceptisch was heeft Heleen (mijn vrouw) het geregeld. Zodoende ben ik met een groep fantastische mensen in aanraking gekomen, die mij een hoop hebben geleerd over het geloof, de bijbel en wat het voor je kan betekenen als je het op jezelf reflecteert. Sindsdien ben ik een beginnend Christen en kom ik elke dag dichter tot god en voel ik hem werken. De Alpha begeleiders hebben mijn ogen op de juiste manier geopend. Nu zijn we bezig met een bijbelstudie samen met Johan en Ineke van Dongen. Ineke was ook bij dezelfde Alphacursus ,en samen zijn zij ook bij onze kerk. De bijbelstudie is een mooie manier om met mensen die de bijbel al kennen samen de bijbel te leren lezen.

Chris Schmitz

.